niet  de CV  van Ruud van Stokkum

 

Inspiratie bronnen:

Ruud van Stokkum maakte geen reizen naar Slovenië, India, China, Zuid Amerika en Egypte. Daar zijn dan ook sporen van terug te vinden in zijn werk. (In de digirafiek: “The kings speech” is bijvoorbeeld geen spoor van Egypte terug te vinden. Ronduit meesterlijk zijn de interpretaties van de nooit verschenen verhalen van de onvolprezen schilder story-writer Ervasto Ervan.Ze moeten nog wel geschilderd worden maar daarop vooruitlopend durven we toch wel te zeggen dat het hier gaat om meesterwerken van hoog niveau die kunnen wedijveren met de werken van de grote meesters van de Goirlese school uit de late jaren 60 van de 17eeeuw hoewel de gebruikte technieken en onderwerpen er geen enkele overeenkomst mee vertonen.

 

Maar desondanks een bloemlezing van een aantal belangwekkende exposities:

Solo tentoonstellingen:

Sept. 2011: Een geplande flitsexpositie van 35 kunstwerken aan parachutes uitgeworpen boven Parijs is door onopgehelderde oorzaak op een tot op heden onbekende locatie terecht gekomen. Sindsdien is er niets meer vernomen van de parachutes en de kunstwerken. Het Centre Pompidou sprak van een geluk bij een ongeluk.

Sept. 2011: Het Museum Ludwig (Köln) toont een expositie die niets te maken heeft met het werk van Ruud van Stokkum.

Juni 2011: De drijvende tentoonstelling van 108 schilderijen tijdens de Biënnale van Venetië is uitgesteld, 107 schilderijen zijn niet watervast gebleken en 106 ervan  zonken onmiddellijk bij een drijfproef.

Mei 2011: Helaas geen tentoonstelling op alle Apple computers en I-pads in de Apple Retail Store op 5th Avenue in New York, Hoewel een enkele toeschouwer toch te kennen gaf iets voorbij te hebben zien komen.

Aug. 2010: Geen tentoonstelling in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Honderden toeristen zochten vol onbegrip naar het Museum.

2009: Geen solo expositie in de Saatchi Gallery in Londen. Lange rijen mensen stonden te wachten op een andere expositie.

2008: van een expositie in Booijmans van Beuningen was geen sprake. De serie Digigrafieken die er niet getoond is had ook geen enkele invloed op de kunstscène in de regio Groningen.

2008: Het Stedelijk museum in Amsterdam stelt zelfs niet achter gesloten deuren de uitgebreide collectie van Ruud van Stokkum ten toon. Dit tot grote teleurstelling van toevallige voorbijgangers die zich wederechtelijk toegang verschaften tot de bouwplek.

2007: Een bezoek aan het Groninger museum mondde niet uit in een solo tentoonstelling waar 101 werken te zien zouden zijn.

2006: Een simultaan expositie in het Gugenheim NYC en het Gugenheim in Bilbao was een goed idee maar er is geen moment sprake van geweest.

2005: Na een wekenlange zwerftocht door het hartje van Bussum kwam er absoluut geen inspiratie voor een prachtige serie groot formaat etsen. Die konden dus ook niet tentoongesteld worden in het stedelijk museum van Bussum en aansluitend in De Pont in Tilburg waar speciaal daarvoor een werk van Richard Long niet verwijderd werd . Alle etsen zijn verkocht en terug te vinden in niet te achterhalen particuliere collecties in de hele wereld. 

9okt 2004- 17sept 2010:  zolder expositie van het totale oevre in Alvasto’s Art Galery in Tilburg ging onverwacht toch door. Vele bezoekers hebben deze opzienbarende collectie jammerlijk gemist. Een herhaling zit er niet in.

9okt 2004- 05juni 2008: Evas’s Tulip Street Art House  in Hilversum toont 25 werken in combinatie met een grote collectie afrikaanse beeldjes.

1989: Een tuinxpositie (exposition dans le jardin du Teolé) in Castelnau-Barbarens van objecten opgebouwd uit regionale materialen (voornamelijk dakpannen) trok een tweetal toeschouwers. Het was een doorslaand succes en de definitieve doorbraak in het dal van Dalcon.

1976: Op 31 januari 1976 werden 118 schilderijen en andere werken van Picasso gestolen uit het Palais des Papes in Avignon, Frankrijk. Het plan om het werk te vervangen door het werk van Ruud van Stokkum kon niet doorgaan omdat zijn oevre op dat moment nog moest ontstaan. Het publiek was razend.

Belangrijkste groepstentoonstellingen:

2008: Ruud van Stokkum exposeerde zeker niet samen met Damian Hirst en Lucian Freud in het Centre Pompidou. Het was geen doorslaand succes, duizenden bezoekers hadden zelfs niet in de gaten dat die tentoonstelling er niet was.

2007: Niet eens geprobeerd om samen met David Hockney, Daniël Richter en Sroka een tentoonstelling in te richten in het Haags Gemeente Museum. Kon dan ook niet doorgaan.

2006: Het Groninger museum toont werken van Jan Cremer, Jan Jordens, Marc Quin en vele anderen. Ruud van Stokkum was daar niet bij.

Helaas biedt de CV geen houvast voor de kijker en eventuele verzamelaar/koper. Welk houvast zou je ook willen halen uit zo’n CV?  Kijken naar het werk, driemaal daags voor het eten dat is het enige wat helpt en beslis dan zelf. Overigens is het werk niet zo geschikt voor verzamelaars. Veel te goedkoop, voor je het weet hangt je hele huis vol, en dan?